Nieuws

KIDSWORKSHOP DOOR ATELIER NL

In de zoektocht naar identiteit binnen de Lage Landen, Schatten uit het Rijks tentoonstelling wordt niet alleen geput uit de collectie van het Rijks, maar wordt het element aarde echt ervaren. Atelier NL ging letterlijk met de voeten in de klei om de geschiedenis en identiteit van de Zutphense bodem te duiden.

Zo zijn zij in aanraking gekomen met de bekende Zutphense pottenbakker Lodewijk Taminiau, die rond 1836 zijn pottenbakkerij in Zutphen had en beroemd was om zijn ‘blackware’ servies. Dit is een door en door zwart geglazuurd servies wat in die tijd mateloos populair was binnen de bloeiende koffie- en theecultuur in Nederland.
Atelier Nl heeft zich laten inspireren door het levensverhaal van Taminiau, maar in het bijzonder door zijn eenvoudig gestileerde ontwerpen die verrassend hedendaags aan doen. De oorspronkelijke locatie van de pottenbakkerij bestaat nog steeds. En de klei die Taminiau 200 jaar geleden putte uit de Zutphense bodem, kan nu nog steeds gebruikt worden. Atelier NL heeft het verhaal van Taminiau ontrafelt, dit is te zien in hun presentatie Zwartgoed. Zij nemen graag iedereen mee op reis en dagen deelnemers uit ook in de voetsporen van Taminiau te treden.
Atelier NL geeft op woensdag 11 april een kidsworkshop.

WORKSHOP IN DE VOETSPOREN VAN TAMINIAU
Atelier NL geeft op  woensdag 11 april een kidsworkshop in de Musea Zutphen waarin deelnemers in de voetsporen van Zutphense pottenbakker Lodewijk Taminiau treden en zelf aan de slag gaan.

Woensdag 11 april
’s Ochtends van 10.00 – 13.00 uur zijn de workshops voor volwassenen VOL!
’s Middags van 14.30 – 16.00 uur zijn de workshops voor kinderen.

Programma workshops kinderen
Samen met Atelier NL bezoeken de kinderen de tentoonstelling Zwartgoed, waarin Atelier NL hen alles vertelt over hun werk. Daarna gaan zij zelf aan de slag! Van de ruwe aarde maken zij onder professionele begeleiding van Atelier NL bruikbare klei. Ondertussen leren zij van alles over de klei. Wat is klei eigenlijk? Waar komt het vandaan? Welke kleur heeft en en wat betekent die kleur? Van deze klei uit Zutphense bodem maken de kinderen hun eigen lepels, kommetjes of iets anders wat ze leuk vinden.

Atelier NL bakt alle meesterwerken van deelnemers af in hun atelier in Eindhoven. Daar worden de meesterwerken ook voorzien van een laag zwart glazuur.
De deelnemers van 11 april kunnen hun producten na 20 mei ophalen bij de Musea Zutphen.

Prijs
Kinderen € 10,-

Aanmelden workshop
Aanmelden via info@museazutphen.nl of 0575 516 878. Let op! Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

________________________________________________________________________________________________________________

ZWARTGOED
De presentatie Zwartgoed door Atelier NL maakt deel uit van de tentoonstelling Lage Landen, Schatten uit het Rijks. In deze tentoonstelling vormt de identiteit van Nederland de rode draad en staat het thema ‘aarde’ centraal.

In de zoektocht naar de identiteit van Nederland wordt niet alleen geput uit de collectie van het Rijksmuseum, maar wordt het element aarde echt ervaren. Design-duo en winnaar van de Dutch Design Award, Atelier NL, bestaande uit Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk, duikt letterlijk in de Zutphense klei om de geschiedenis naar boven te halen en de identiteit van Zutphen te duiden. Dit doen zij aan de hand van bodemproeven die zij in Zutphen uitvoeren. In het vooronderzoek van Atelier hebben zij zich verdiept in de geschiedenis van Zutphen en de rijke collectie van het Stedelijk Museum Zutphen.

Hanzestad Zutphen is van oudsher een handelsstad en staat bekend om de vele ambachtslieden die hun vak op hoog niveau uitvoeren, denk bijvoorbeeld aan het Zutphens zilver. Veel archeologische vondsten brengen de resten van diverse ambachten aan het licht. Zo zijn de designers van Atelier NL in aanraking gekomen met de bekende Zutphense pottenbakker Lodewijk Taminiau. In 1836 heeft Taminiau zijn pottenbakkerij in Zutphen opgericht. Ondanks de concurrentie van pottenbakkers uit omringende grotere steden, werd Taminiau’s pottenbakkerij een groot succes. Taminiau was beroemd om zijn koffie- en theeservies afgewerkt met ‘blackware’ glazuur, een door en door zwart glazuur dat in die tijd mateloos populair was voor onder andere koffie- en theeserviezen. De koffie- en theecultuur nam een grote vlucht in de 18e eeuw, de keuze van Taminiau om zich voornamelijk hier op te richten behoeft geen uitleg.

In de jaren ‘70 van de vorige eeuw is een enorme beerput gevonden in Zutphen vol met resten van de pottenbakkerij van Taminiau. Atelier NL liet zich inspireren door het levensverhaal van Taminiau, maar in het bijzonder door zijn eenvoudig gestileerde ontwerpen die verrassend hedendaags aan doen. De oorspronkelijke locatie van de pottenbakkerij van Taminiau bestaat nog steeds. Bovendien kan het materiaal dat Taminiau 200 jaar geleden gebruikte nog steeds geput worden uit de Zutphense bodem. Door te wroeten in de aarde gaat Atelier NL op zoek naar de lokale grondstoffen en proberen ze de typische werkwijze van Taminiau te ontrafelen en op hun eigenwijze nieuw leven in te blazen. De presentatie Zwartgoed van Atelier NL is te zien in het Stedelijk Museum Zutphen.