Nieuws

SEPTEMBER | OKTOBER

SEPTEMBER

8 september | Open Monumentendag
11.00 – 16.00 uur
Kids only! Bouw je eigen monument met Kapla in de Musea Zutphen. Op zaterdag en zondag kunnen kinderen hun eigen monument bouwen met Kapla in de Musea Zutphen. Het mooiste bouwwerk wint een hele leuke prijs!
Meer informatie volgt nog. Aanmelden is niet nodig, kom gewoon langs en ga aan de slag.

13.00 – 14.30 uur
Op zaterdag 8 september kunnen kinderen meedoen aan de workshop Vaandel maken van vilt, onder begeleiding van kunstenaar Mirjam Verbeek.
De kinderen laten zich inspireren door de tentoonstelling Adel in Beeld en de pracht en praal van het oude stadspaleis van de familie Van Heeckeren: het prachtige rijksmonument waar de Musea Zutphen gevestigd zijn. Voor meer informatie en aanmelden, zie Kidsworkshop Vaandel maken.

9 september | Open Monumentendag
Een druk programma op deze Open Monumentendag!

12.00 – 13.00 uur
Om 12.00 uur treed de Harmonie Sophia’s Lust op in de museumtuin, in het Hof van Heeckeren. De muziekvereniging dankt haar bestaan aan de bijdrage van freule Sophia van Heeckeren van Ruurlo. Wij kunnen ons geen mooiere plek voorstellen voor een optreden van deze band dan in het oude stadspaleis van de Van Heeckerens!

13.00 – 14.00 uur
In de Musea Zutphen kunt u genieten van een optreden van het gemengde koor Fermata. Het repertoire van dit koor omvat zowel klassieke, geestelijke, wereldlijke als lichte muziek.

14.00 – 15.00 uur
Gratis rondleiding door het Stedelijk Museum Zutphen.

15.00 – 16.00 uur
Optreden van zangeres Ivette van Laar. Ivette zal zich al zingend door de museumzalen bewegen. Bezoekers kunnen van prachtige zang genieten en ervaren het monument – het oude stadspaleis van de Van Heeckerens – in al z’n glorie.
Ivette van Laar heeft een voorliefde voor het onbekende en avontuurlijke repertoire. Dit in zeer diverse stijlperiodes. Zij studeerde aan de conservatoria van Enschede en Arnhem en onlangs studeerde ze af aan het Lichtenberger-Institut te Duitsland.De afgelopen jaren werkte Ivette aan diverse opera en muziektheaterproducties mee, waaronder Dido and Aeneas (Belinda), le Nozze di Figaro (Susanna) en de Zauberflöte (Koningin van de Nacht). Ook speelde zij in hedendaagse opera’s en zingt ze regelmatig oratoriumrepertoire. Sinds 2011 brengt ze met het oude muziek ensemble “Il Presente” diverse programma’s op het podium. Met pianiste Ellen Lutz geeft ze Liedrecitals. Ivette van Laar is ook werkzaam als zangpedagoge en daarnaast werkt ze mee aan cultuurprojecten op basisscholen en in samenwerking met Marike Tuin verzorgt zij muziekprojecten met ouderen. Tijdens Open Monumentendag zingt Ivette onder begeleiding van haar mobiele muziekinstallatie op geheel eigen wijze opera aria’s en ander klassiek repertoire in de binnenstad van Zutphen.

15.30- 16.30 uur
Gratis rondleiding door Museum Henriette Polak

12 september | Lezing Sophie Reinders bij Adel in Beeld
Sophie Reinders geeft een lezing over de adel van Zutphen en bespreekt tevens haar boek De Mug en de kaars. De lezing sluit aan bij de tentoonstelling Adel in Beeld in het Stedelijk Museum Zutphen. Na de lezing signeert Sohpie Reinders haar boek dat te koop is in de museumwinkel en leidt de conservator bezoekers rond door de tentoonstelling.
In De mug en de kaars ontrafelt Sophie Reinders de zeer onderbelichte leefwereld van jonge adellijke vrouwen (en mannen) anno 1600 aan de hand van deze fascinerende vriendenboekjes. We zien hoe vriendschappen werden bevestigd en liefdes nagejaagd, gevonden en soms ook verloren.

Meer informatie en aanmelden zie Lezing Sophie Reinders bij Adel in Beeld.

16 september | Rondleidingen kunstenaar Rosemin Hendriks bij Onalledaags
Kunstenaar Rosemin Hendriks geeft in Museum Henriette Polak twee keer een rondleiding bij haar eigen werk dat te zien is in de tentoonstelling Onalledaags.

14.00 – 15.00 uur Rondleiding 1

15.30 – 16.30 uur Rondleiding 2

Let op! Er is beperkt plek.
Voor meer informatie en aanmelden, zie Rondleidingen Rosemin Hendriks

30 september | Gratis rondleidingen
Elke laatste zondag van de maand zijn er gratis rondleidingen  in het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. De rondleidingen zijn gratis, u koopt alleen een kaartje (voor één of beide musea). Aanmelden hoeft niet, maar kom wel op tijd. Aan elke rondleiding kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

14.00 – 15.00 uur Gratis rondleiding Stedelijk Museum Zutphen
15.30 – 16.30 uur Gratis rondleiding Museum Henriette Polak

OKTOBER

doorlopend | Maand van de Geschiedenis
Meer informatie en programma volgt nog

6 oktober | Workshop model schilderen door kunstenaar Suzan Schuttelaar bij Onalledaags
Kunstenaar Suzan Schuttelaar geeft in Museum Henriette Polak een workshop model tekenen. Er wordt gewerkt met een echt model.

13.30 –  16.00 uur

Let op! Er is beperkt plek.
Voor meer informatie en aanmelden, zie Workshop Suzan Schuttelaar

21 oktober | Opening Zutphense Uitblinkers in het Stedelijk Museum Zutphen
Elke stad heeft inwoners die – ieder op geheel eigen wijze – bijdragen aan de naam en faam van de stad. Deze tentoonstelling zet (oud) Zutphenaren en Zutphenezen in het zonnetje die door hun prestaties nationale of zelfs internationale bekendheid vergaard hebben.
Van bekende tv-persoonlijkheden tot kunstenaars, van sporters tot dichters tot cabaretiers. Wat zit er toch in het Zutphense water? Laat u verrassen door deze tentoonstelling!

13 t/m 28 oktober | Museumkidsweek
Meer informatie en programma volgt nog

27 oktober | Workshop portrettekenen met balpen op bierviltjes door kunstenaar Anita Vermeeren bij Onalledaags
Kunstenaar Anita Vermeeren geeft in Museum Henriette Polak twee workshops balpenschetsen op bierviltjes maken.

13.00 – 14.00 uur voor kinderen van 8 t/m 14 jaar
15.00 – 16.00 uur  voor volwassenen (vanaf 15 jaar)

Let op! Er is beperkt plek.
Voor meer informatie en aanmelden, zie Workshop Anita Vermeeren

28 oktober | Gratis rondleidingen

Elke laatste zondag van de maand zijn er gratis rondleidingen  in het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak. De rondleidingen zijn gratis, u koopt alleen een kaartje (voor één of beide musea). Aanmelden hoeft niet, maar kom wel op tijd. Aan elke rondleiding kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

14.00 – 15.00 uur Gratis rondleiding Stedelijk Museum Zutphen
15.30 – 16.30 uur Gratis rondleiding Museum Henriette Polak