Te doen & Te zien

Artist in residence: Henk Bouwman

De Zutphense kunstenaar Henk Bouwman (Weesp, 1950) heeft zich gespecialiseerd in gedetailleerde stadsgezichten. Uiteraard is zijn eigen stad Zutphen een geliefd onderwerp.

In 2011 was een overzicht van zijn werk te zien in de tentoonstelling Het wonderlijk detail in het Stedelijk Museum Zutphen. Rond deze tijd startte hij met zijn meest ambitieuze project tot nu toe, dat een ode aan zijn woonplaats moest worden.

Na een bezoek aan het bekende Panorama Mesdag in Den Haag ontstond bij Bouwman het idee voor het Panorama Zutphen. In het najaar van 2011 liet hij door fotograaf Jan Westerbeke, vanaf een hoogwerker aan de overkant van de IJssel, foto’s van het typerende IJsselfront van Zutphen maken. Deze foto’s dienden als uitgangspunt voor een bijna zes meter lange pentekening die hij op 21 februari 2015 na meer dan 1.000 tekenuren voltooide.

Wekelijks werkte hij in het Stedelijk Museum Zutphen aan zijn panorama en gaf daarbij tekst en uitleg aan het geboeide museumpubliek. Bouwmans monnikenwerk werd ook op de voet gevolgd door diverse regionale en landelijke media, die meerdere malen aandacht besteedden aan zijn bijzondere prestatie. Met potlood en inkt heeft hij met uiterste precisie een dromerige sfeer gecreëerd met slechts een illusie van menselijk leven, ondanks zijn visuele beperking van slechts 20 % zicht.

Het Panorama Zutphen wordt tentoongesteld in het Museumcafé.

De inkt was nog nauwelijks droog toen Bouwman al weer in de startblokken stond voor een nieuwe uitdaging. Dit keer heeft hij zijn oog laten vallen op de historische binnenstad van Zutphen, namelijk het ’s Gravenhof, Zutphens oudste plein. Je kan stellen dat van hieruit niet alleen Zutphen, maar ook de provincie Gelderland is ontstaan want de graven van Gelre komen hier vandaan.

Een luchtfoto van Patrick van Gemert geeft Henk Bouwman het gewenste vogelperspectief om het middeleeuwse stratenpatroon, de karakteristieke markten en de vele prachtige monumenten die Zutphen rijk is, gedetailleerd wwer te geven. Ook het Hof van Heeckeren ontbreekt vanzelfsprekend niet. Dit nieuwe huzarenstuk zal uiteindelijk een pentekening van 2 bij 2 meter zijn.

Opnieuw kunt u meegenieten hoe een fraai stukje Zutphen wordt vastgelegd. Als geen ander weet Henk u te attenderen op de bijzondere details van de oude maar springlevende stad die zijn hart gestolen heeft. Hij werkt hier elke donderdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur aan in het museumcafé.