educatie

In de voetsporen van Henric – Groep 5 en 6

In de middeleeuwen woonde er in Zutphen een jongetje van 11 jaar dat Henric heette. De middeleeuwen is de periode van 500 tot 1500. Dat is dus al meer dan 500 jaar geleden. Toch is in Zutphen nog steeds veel te terug te vinden uit de middeleeuwen.

De leerlingen gaan, aan de hand van een dag uit het leven van Henric, op zoek naar voorwerpen en verhalen uit de Middeleeuwen in  Stedelijk museum Zutphen en doen een speurtocht in het oude centrum van Zutphen.

Duur: 100 minuten excl. voorbereiding

Periode: hele schooljaar

Kosten: €5,00 per leerling (incl. werkboek, gebruik leskist en  rondleiding).

Scholen in Zutphen en Warnsveld kunnen bij reservering via cultuur à la carte gebruik maken van de stimuleringsbijdrage bij extra culturele activiteiten.

Het project bestaat uit een leskist met lesmateriaal, een docentenhandleiding en een leerlingenwerkboekje voor elke leerling. Centraal in het project staan een bezoek aan het museum en een speurtocht door de oude binnenstad. De leerlingen maken hierbij gebruik van het werkboekje.

Doelstelling van het project is leerlingen in contact brengen met authentieke middeleeuwse gebouwen en voorwerpen uit hun eigen omgeving. Daarnaast nodigt het project leerlingen uit om samen te werken, stimuleert het onderzoeksvaardigheden en is het gebruiksvriendelijk.

Organisatie
De klas wordt verdeeld in groepjes van ongeveer 7 leerlingen. Bij elk groepje is een leerkracht of ouder aanwezig. De ene helft van de klas gaat eerst de stad in, de andere helft is eerst in het museum. Halverwege het bezoek wordt gewisseld.

Voorbereiding
In de leskist vindt u de docentenhandleiding en ondersteunend materiaal. Ter voorbereiding leest u het verhaal over Henric voor in de klas en maakt u de introductieopdracht.

Na het museumbezoek
In de docentenhandleiding zijn een aantal extra lessen opgenomen om het thema Middeleeuwen te verdiepen

 

SPECIAAL ONDERWIJS
Er is een eigen versie van Henric voor het speciaal onderwijs ontwikkeld. In samenwerking met het SBO het Mozaïek in Zutphen.

Kosten: €5,00 per leerling (incl. werkboek, gebruik leskist en  rondleiding)

 

MINI-HENRIC
Mini-Henric is een kortere versie voor de leerlingen van groep 3&4. Deze bestaat ook uit een museumbezoek en een stadwandeling. Er zijn minder en eenvoudigere opdrachten op een werkblad. Dus geen gedrukt werkboekje.

Kosten: €25 per klas.