Hof van Heeckeren en ’s Gravenhof

De herbestemming van het Hof van Heeckeren tot museum en huisvesting voor de archeologische dienst is een bijzondere opgave in de binnenstad van Zutphen. Bierman Henket architecten – gespecialiseerd in de renovatie en transformatie van bestaande, veelal monumentale gebouwen en in het ontwerpen van nieuwe gebouwen en uitbreidingen in de bestaande omgeving – heeft met plezier aan dit project gewerkt.

Schelpenkoepel

De toegang tot het museum wordt aan het ’s Gravenhof gelegd. Hierdoor vormt de prachtige historische schelpenkoepel de entree tot de groene binnentuin en het vernieuwde complex. De tuin is een openbare, groene ruimte midden in de historische stad. Om alle functies te kunnen huisvesten was een uitbreiding nodig. Deze uitbreiding is vormgegeven als een moderne, transparante orangerie aan de rand van de tuin, tegen de bestaande tuinmuur. Hierin bevinden zich de kassa, de museumwinkel, toiletten en een multifunctionele ontmoetingsruimte.

De orangerie is tevens de entree tot de museumzalen. Deze zijn ondergebracht in de verschillende historische bouwdelen. In de zalen is de geschiedenis van het gebouw weer leesbaar gemaakt door de originele balkplafonds te herstellen en de historische structuur van het gebouwcomplex terug te brengen.

Wisselexposities

Het Stedelijk Museum is op de begane grond en in de kelder gelegen. De museale ruimten van Museum Henriette Polak bevinden zich op de verdieping. De zalen voor wisselende exposities voor beide musea bevinden zich aan de Kuiperstraat, verdeeld over twee verdiepingen. Deze vleugel is bouwkundig het best in staat om aan de hoge klimaateisen voor wisselexposities te voldoen. Binnen deze vleugel is een nieuwe trap geplaatst, zodat de wisseltentoonstelling een eigen route- en circulatiesysteem heeft.

De gemeentelijke dienst archeologie is gelegen aan de Kuiperstraat. Er is een visuele verbinding gemaakt tussen het publieksgebied van het Stedelijk Museum en archeologie. Op de tweede verdieping zijn de kantoren en de depots gelegen.

Nieuwe elementen

Er zijn ook nieuwe elementen aan het monumentale complex toegevoegd. Het tuinontwerp bestaat uit een tapijt van driehoekpatroon van de nieuwe parketvloeren van de museale zalen. Daarnaast zijn nieuwe, elektronisch aangestuurde luiken aangebracht om het museumklimaat in de zalen beter te kunnen reguleren, het zonlicht te temperen en de beveiliging te optimaliseren. In het verleden hingen er ook luiken aan de gevels. de nieuwe luiken zijn zo ontworpen dat ze ook in dichte stand vanuit de museumzalen nog een mooi doorkijkje op de binnentuin en de Walburgiskerk geven.