de musea

Word ook

Vriend van de musea

Kijk op de site van willekeurig welk museum en u zult zien dat dat museum vrienden heeft. De Zutphense musea vormen op die regel geen uitzondering. Ook het Stedelijk Museum Zutphen en het Museum Henriette Polak hebben hun vrienden, verenigd in de Vereniging Vrienden Musea Zutphen.

Deze vereniging telt zo’n zevenhonderd leden, mannen en vrouwen die vóór alles lid zijn omdat zij de musea willen steunen. De steun zit hem op de eerste plaats in het simpele feit dat er vrienden zijn. Het hebben van vrienden zegt iets, het hebben van veel vrienden al helemaal. En zevenhonderd vrienden, dat is veel. Daar mogen de musea zeker iets aan ontlenen.

De Vrienden steunen de musea ook financieel, bij het aankopen van nieuwe kunstwerken en museale objecten, wat mogelijk is dankzij de jaarlijkse contributies. Zeker sinds de musea niet meer over een eigen aankoopbudget beschikken is die steun echt van belang. In de loop van de jaren konden tientallen aankopen worden gefinancierd. Een overzicht van deze werken en objecten is op de Vrienden-website (www.vriendenmuseazutphen.nl) te vinden. De meest recente aanschaf voor het Museum Henriette Polak was Spaanse Danseres Marina Petrelli Ruiz van Bob Buys. Eerder konden voor het Stedelijk Museum zes portretten worden aangeschaft van de in de geschiedenis van Zutphen belangrijke familie Van der Capellen. Zowel het werk van Buys als de portretten zijn opgenomen in de vaste opstelling van de musea.

Voor hun steun krijgen de Vrienden ook wat terug. Zij hebben gratis toegang tot de musea. Ook kunnen zij met korting bij gerenommeerde opleiders cursussen over kunst volgen en tegen kostprijs deelnemen aan de excursies die de vereniging twee keer per jaar organiseert naar een collega-museum. Bij de openingen van exposities in de ‘eigen’ musea zijn de Vrienden altijd welkom en iedere tentoonstelling kent speciale Vrienden-rondleidingen. Periodiek is er een Vriendencafé, waar nieuws over de musea wordt uitgewisseld en Vrienden met elkaar in gesprek kunnen. Vriend zijn is ook leuk, dus.

Vriend worden kan eenvoudig en snel via www.vriendenmuseazutphen.nl.