Tijdelijke pagina

Welkom bij

Museum Henriette Polak

Hét museum voor 20e-eeuwse figuratieve kunst

Museum Henriette Polak is sinds 1975 hét museum voor twintigste-eeuwse figuratieve kunst in Nederland. Mecenas Henriette Polak-Schwarz (1893-1974) nam het initiatief hiertoe samen met schilder Joop Sjollema (1900-1990).

Henriette Polak werd in 1893 in een liberaal-joods gezin te Zutphen geboren. Toen ze drie was verhuisde het gezin naar Amsterdam. Haar brede kijk kreeg Henriette al mee op de School voor Maatschappelijk Werk, maar zeker ook van haar echtgenoot rechtsfilosoof, vrijdenker en humanist Leo Polak. Bij het echtpaar Polak kwamen dikwijls bekende wetenschappers, musici en kunstenaars over de vloer.

Klassieke traditie

Een van de kunstenaars met wie Henriette Polak in contact kwam is Joop Sjollema, die een portret van haar schilderde. Deze en andere figuratief werkende kunstenaars hadden een lastige positie in de jaren zestig, toen experimentele en abstracte kunst volop in de belangstelling stond. Henriette Polak, een maatschappelijk betrokken en daadkrachtige persoonlijkheid, spande zich daarom in een museum op te richten voor kunst volgens de klassieke traditie; schilderijen, beelden, tekeningen en grafiek met een herkenbare voorstelling.

Inspirerende inrichting

Het vernieuwde Museum Henriette Polak geeft een inkijk in het leven van Henriette Polak en een inspirerende weergave van de collectie. Ontdek in de Salon van het nieuwe museum wie Henriette Polak was en hoe de collectie tot stand is gekomen. Natuurlijk ziet u hier direct een selectie van de topstukken. De gehele collectie kunt u in het Digitale Depot bekijken. Dankzij geavanceerde technieken stelt u hier uw eigen tentoonstelling samen, die direct op de wanden van het museum getoond wordt.
In het Atelier ligt de nadruk op het werkproces van de kunstenaar en u vindt wisselende presentaties uit de collectie in de Etalage. De tentoonstellingszaal in de zijvleugel biedt ruimte aan tijdelijke exposities.

Nieuws
Arie Schippers

Openingstentoonstelling! Van mei tot en met september 2017 in Museum Henriette Polak.

Lees verder