Nieuws

De bijzondere ontstaansgeschiedenis van

Museum Henriette Polak

Museum Henriette Polak heeft een bijzondere ontstaansgeschiedenis: het is een kunstenaarsinitiatief ondersteund door mecenas Henriette Polak-Schwarz (1893-1974). Henriette Polak raakte in 1964 bevriend met kunstenaar Joop Sjollema (1900-1990), toen hij haar portret schilderde. Hij wist Henriette Polak te overtuigen van de noodzaak om een museum op te richten voor Nederlandse figuratieve kunst die geworteld was in de academische traditie, maar die zich bleef ontwikkelen. In de jaren zestig stond vooral abstracte en conceptuele kunst in de (museale) belangstelling. Met de oprichting van Museum Henriette Polak werd blijvende aandacht gevraagd voor de kracht en verscheidenheid van figuratie.  In 1975 opende het museum in Zutphen, de geboorteplaats van Henriette Polak.

Salon 1

In salon I maakt u kennis met Henriette Polak-Schwarz. Het leven van deze markante mecenas is in beeld gebracht. Ook wordt verteld hoe het initiatief voor het museum is ontstaan.

Salon 2

Bevriende kunstenaars, die elkaar kenden van de Rijksakademie, stonden aan de wieg van Museum Henriette Polak. Zij werkten uit overtuiging naar de zichtbare werkelijkheid, maar schuwden abstractie en het experiment niet.

Atelier

Wat een kunstenaar beweegt of inspireert en hoe dat verwerkt wordt in een kunstwerk, blijft fascinerend. Het Atelier biedt in twee zalen een blik op de kunstenaar en het ‘werk in uitvoering’.

Etalage

Onze collectie groeit nog steeds. In de Etalage ziet u onder andere nieuwe aanwinsten, maar wordt ook regelmatig speciale aandacht gevraagd voor een van onze kunstenaars.

Het digitale depot

Swipe door ons digitale depot. Zo kunt u dwalen door een museumdepot vol prachtige kunst met schilderijen, beelden, tekeningen, aquarellen en prenten.