Tentoonstellingen

23 september 2017 - 4 maart 2018

Hetty Heyster: Animalierkunst

Van 23 september tot en met 4 maart is de tentoonstelling Lifeforce – Dier in Beeld. Hetty Heyster & De Animalierkunst te zien in Museum Henriette Polak.

De tentoonstelling geeft een oeuvre overzicht van het werk van Heyster van 1972 tot heden. Ook is een overzicht van haar  beroemde jaarbeeldjes te zien tijdens deze tentoonstelling. Speciaal voor Musea Zutphen maakte Heyster dit jaar geen jaarbeeldje, maar een openingsbeeldje – een otter – ter ere van de opening van de vernieuwde Musea Zutphen. Dit beeldje ontbreekt natuurlijk niet in de tentoonstelling!

Heyster is een van Nederlands bekendste animaliers, een kunstenaar die zich heeft gespecialiseerd in de realistishe weergave van dieren.
Het specialisme ontstond in de negentiende eeuw. Antoine Louis Barye uit Frankrijk was een van de eerste animaliers. Hij koppelde het dier los van symboliek, fabels en mythen en verbeeldde het in zijn eigen waarde. De studie naar de natuur vormde de basis voor de animalierkunst, met de dierentuin als studieterrein.  Door scherpe en intensieve observatie van het dier maken animaliers het ontwerp eigen om er een realistische weergave van te kunnen maken.

Ook Hetty Heyster gebruikt dierentuinen als haar studieterrein. Zo is ze vaak in Artis en ZOO Antwerpen te vinden. Beide dierentuinen hebben ook verschillende beelden van haar opgenomen in hun collectie. Het beeld van de jonge gorilla in Artis, is helemaal ‘kaal’ geaaid. Museum Henriette Polak heeft voor deze tentoonstelling ook een exemplaar van het gorilla jong staan. Deze mag echter niet geaaid worden.

Wij zijn er trots op dat wij naast het prachtige werk van Hetty Heyster ook topstukken van haar leermeester Arie Teeuwisse, bekende animaliers Karel Trompeneers, Jaap Kaas, Ewald Mataré, Antoine Louis Barye en twee topstukken van de wereldberoemde Rembrandt Bugatti kunnen laten zien. Allen animaliers waardoor Hetty Heyster zich laat inspireren. Dit totale overzicht is tot stand gekomen dankzij ZOO Antwerpen, Museum Kurhaus Kleve, de Sladmore Gallery uit Londen en diverse particuliere bruikleengevers.