Rosemin Hendriks, Suzan Schuttelaar, Anita Vermeeren

Onalledaags

Op zaterdag 14 juli aanstaande opent de tentoonstelling Onalledaags in Museum Henriette Polak. Kunstenaars Rosemin Hendriks, Suzan Schuttelaar en Anita Vermeeren tonen hen sterk gestileerde portretten in deze verrassende zomertentoonstelling.

De kunstenaars
Rosemin Hendriks is bekend vanwege haar zelfportretten die geen zelfportretten zijn. Ze tekent zichzelf al jarenlang alsof ze een landschap ziet.
Suzan Schuttelaar onttrekt haar modellen gedeeltelijk aan het oog door hen te versluieren achter draden wol die letterlijk uit het schilderij schieten.
Anita Vermeeren hult haar portretten in een waas van licht en donker. Tegenwoordig maakt ze kleine, intrigerende portretten met balpen. Inderdaad: Onalledaags.

Hendriks, Schuttelaar en Vermeeren werken in de figuratieve traditie, maar beelden de werkelijkheid niet puur realistisch uit. Het zijn drie eigenzinnige kunstenaars met een academische opleiding, die ieder een geheel eigen handschrift gevonden hebben. Wat dit betreft passen ze goed bij de collectie van Museum Henriette Polak: Polakkunstenaars nemen de werkelijkheid niet letterlijk, fotorealisme is hen vreemd. Onalledaags geeft de kijker de gelegenheid om hedendaags werk van drie kunstenaars te vergelijken. Er zijn overeenkomsten en er zijn verschillen. Bovenal zijn ze alle drie zichzelf en durven ze af te wijken van de gebaande paden.

Uitstijgen boven het alledaagse
Tentoonstellingsmaker Gerard de Kleijn, oud-directeur van Museum Gouda en de musea van Amersfoort-in-C, stelde Onalledaags samen. Hij voelde de kunstenaressen aan de tand over leren, afleren, doceren. Zij vertellen welk belang zij hechten aan hun opleiding en wat zij willen doorgeven aan een denkbeeldige jonge maker om boven het alledaagse uit te stijgen.

Bij de tentoonstelling hoort een gratis krant die geheel gewijd is aan de tentoonstelling en de kunstenaars in Onalledaags.

Activiteitenprogramma
In Museum Henriette Polak is genoeg te doen deze zomer. Bij de tentoonstelling Onalledaags worden verschillende activiteiten georganiseerd en voor kinderen is een gratis speurtocht beschikbaar. Mis het niet. Houd www.museazutphen.nl en onze social media in de gaten voor het actuele programma.