Tentoonstellingen

17.11.18 - 24.03.19

THEODOOR HEYNES, AQUARELLIST

De kracht van de aquarel – transparant, teer, vluchtig, maar tegelijkertijd gelaagd en gloedvol – vormt de rode draad in het oeuvre van Theodoor Heynes (Alkemade 1920 – 1990, Amsterdam). Heynes was tekenaar en schilder, maar in de eerste plaats een meesterlijk aquarellist. Zijn aquarellen vallen op vanwege hun sterk geabstraheerde beeldtaal en daarmee hun verstilde uitstraling en tijdloze karakter. Ze laten zien dat hij het lef had om leeg te laten en te spelen met licht en kleur.

Dynamisch aquarellist
Heynes schilderde graag buiten; het weidse polderlandschap, levendige havengezichten of het spektakel op een veemarkt. Daarnaast schilderde hij ook indringende portretten. Om vlot en intuïtief te kunnen werken, koos hij vol overtuiging voor de aquarel. Het werd zijn specialiteit. Als geen ander was Heynes in staat zijn liefde voor het Hollandse landschap over te brengen. Urenlang kon hij zitten observeren, genieten en schilderen. De kracht en de energie van de natuur vertaalde hij feilloos in vorm en kleur. In weer en wind genoot hij van de ongereptheid van het land en legde de dynamiek van de lucht en de kracht van het water vast. Hij bereikte er een oneindig gevoel van ruimte mee; het lijken haast meditatieve beelden.

De kracht van wit in licht
In zijn latere werk koos hij voor een architectonische benadering van zijn onderwerpen. In de voetsporen van zijn beroemde voorganger Paul Cézanne, construeerde Heynes zijn eigen geabstraheerde kijk op de werkelijkheid. Met sterk vereenvoudigde vormen, strakke lijnen en witte uitsparingen van onbeschilderd papier wist hij het licht te vangen en daarmee een grote dieptewerking, snelheid en beweging te suggereren.

Publicatie over een veelzijdig kunstenaar
Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie De kracht van wit en licht, geschreven door Nelleke van Zeeland en mede mogelijk gemaakt door de Stichting Otto B. De Kat. De publicatie is te koop in de museumwinkel van de Musea Zutphen.

Kom bij de kern met Heynes
In Museum Henriette Polak worden verschillende activiteiten georganiseerd rondom de tentoonstelling van Heynes. Denk bijvoorbeeld aan schrijven in stilte, mediteren in de tentoonstelling en workshops aquarelleren. Voor het volledige aanbod, aanmelden en meer informatie, houd de website en social media in de gaten.