Tijdelijke pagina

Welkom bij

Stedelijk Museum Zutphen

Stedelijk Museum Zutphen brengt de geschiedenis tot leven

Daal de trap af in het Hof van Heeckeren en stap letterlijk in de roerige geschiedenis van Zutphen. Hier begint de spannende route van het Stedelijk Museum Zutphen langs bijzondere verhalen en unieke objecten uit het museum en het archief. De geschiedenis van Zutphen gaat terug tot de Oude Steentijd. Archeologische vondsten brengen dit verre verleden tot leven.

Een keerpunt in de historie van de stad is de grote Vikingaanval in 882. Om de inwoners beter te beschermen werd na die aanval een ringwalburg aangelegd; een belangrijke nieuwe stad werd geboren.

Als u de route volgt in het Stedelijk Museum bent u nu aanbeland op de begane grond, waar de ontwikkeling van de stad verteld wordt, aan de hand van vele objecten uit zowel het museum als het archief.
De hoogte- en dieptepunten van de stad, zoals de toekenning van stadsrechten in 1195, het sluiten van Hanzeverbond en de economische bloei die dat met zich mee bracht, en de Tweede Wereldoorlog waar Zutphen niet ongeschonden uit kwam, spreken meer tot de verbeelding dankzij alle getoonde objecten, zoals maquettes, munten, kleding, klokken, huisgerei en muurschilderingen. Alle objecten zijn voorzien van een toelichting die de bezoeker helpen een beeld te vormen van de tijd.

Oudste stripverhaal

Een bijzondere vondst is het kwadrant – een middeleeuws navigatie-instrument dat in 2013 bij archeologisch onderzoek op de Houtmarkt werd gevonden. Uniek is ook de maan- en klaagbrief uit 1493 van Bernhard, graaf van Meurs. Dit document wordt beschouwd als het oudste stripverhaal van Nederland.

In het Stedelijk Museum Zutphen is een aparte tentoonstellingsruimte voor wisselende expositie.

Nieuws
Feest aan het Hof

Openingstentoonstelling! Van 13 mei tot en met 24 september 2017 in Stedelijk Museum Zutphen.

Lees verder