Nieuws

Bij de tentoonstelling Adel in Beeld

Lezing door John Töpfer

Op zaterdag 29 september om 13.30 uur geeft de heer John Töpfer van de Stichting Adel in Nederland een lezing ‘Het Hof van Heeckeren: dynastieke representatie van een adellijk geslacht’. De lezing is een verdieping op de tentoonstelling Adel in Beeld in het Stedelijk Museum Zutphen. Na afloop is er de mogelijkheid om de tentoonstelling Adel in Beeld te bekijken.

Het Hof van Heeckeren: dynastieke representatie van een adellijk geslacht
Het geslacht Van Heeckeren was eeuwenlang het meest invloedrijke geslacht in het graafschap Zutphen. In deze lezing gaat de spreker in op de afkomst en opkomst van deze familie, die door een gunstige huwelijkspolitiek haar bezit wist uit te breiden. Door de aankoop van havezaten kregen de Van Heeckerens grote invloed in de Ridderschap van Zutphen. Daarnaast waren tussen 1626 en 1795, met twee korte onderbrekingen, steeds Van Heeckerens landdrost van het graafschap Zutphen. Hun status en positie toonden zij in hun kastelen, havezaten en grafmonument, en in het Hof van Heeckeren, waar zij resideerden en vorstelijke gasten ontvingen. Niet alleen de opeenvolgende bewoners, maar ook het interieur zullen in de lezing ter sprake komen.

Over John Töpfer
John Töpfer (1967) is docent geschiedenis en directeur van de Stichting Adel een Nederland, een stichting die digitaal in de ruimste zin informeert over adel in Nederland. Hij schrijft en publiceert over het onderwerp adel en zo verschijnt medio september een boek over de geschiedenis van kasteel en landgoed De Cloese, waarvan hij co-auteur is. De familie Van Heeckeren is onderwerp van een sociaal-economisch onderzoeksproject van hem.

Praktische informatie
Waar: Stedelijk Museum Zutphen
Investering: € 10,00 (exclusief toegang tot de Musea Zutphen)

Aanmelden is noodzakelijk via: info@museazutphen.nl. Hierbij geldt: als u niets hoort, bent u aangemeld. U krijgt geen bevestiging. Als u zich heeft aangemeld maar toch niet kunt komen, wilt u zich dan afmelden per mail? Dank u wel.