Nieuws

Verwacht: Adel in Beeld

09.06.18 – 30.09.18

Vanaf 9 juni is de tentoonstelling Adel in Beeld te zien in het Stedelijk Museum Zutphen. Wie waren de voornaamste families die hun stempel hebben gedrukt op de stad en de Graafschap Zutphen? Is hun erfgoed en gedachtegoed nog te herkennen anno 2018? En hoe kijken hun hedendaagse nazaten naar het vaak roemruchte verleden van hun voorouders?

Adel in Beeld vertelt het levensverhaal van de adellijke families Van Heeckeren, Van der Capellen, Schimmelpenninck van der Oije en Van Westerholt van Hackfort.

In de tentoonstelling komt de bezoeker letterlijk oog in oog te staan met de adellijke personen die al vanaf de 16de eeuw een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Zutphen en De Graafschap. Ook hun onderlinge familiebanden worden in beeld gebracht. De tentoonstelling laat daarnaast zien hoe hun hedendaagse nazaten naar het vaak roemruchte verleden kijken en wat de rol van de adel anno 2018 nog is.

De familie Van Heeckeren is op vele plaatsen in de Graafschap vertegenwoordigd. Deze familie was de oorspronkelijke bewoner van het Hof van Heeckeren, het stadspaleis aan het ’s Gravenhof te Zutphen waar de Musea Zutphen nu gevestigd zijn. Dwaal letterlijk door de geschiedenis van deze interessante familie. Vele leden van de familie Van der Capellen is bekend als patriottenleiders, maar ook als stadsbestuurders en stadsvertegenwoordigers. Welke invloed hebben zij op Zutphen uitgeoefend? De familie Schimmelpenninck van der Oije kent veel burgemeesters en bestuurders namens Stad en Graafschap. De naam Schimmelpenninck roept vandaag de dag nog steeds bekendheid op. De laatste generatie van de familie van Westerholt van Hackfort liet haar prachtige landgoed bij Vorden na aan Natuurmonumenten. Hun historische collectie is grotendeels opgenomen door het Stedelijk Museum Zutphen.