Het museum

Verhaal van Zutphen

Het museum

Het Verhaal van Zutphen neemt u mee door de roerige en rijke geschiedenis van Zutphen.

U krijgt te zien, te voelen, te beleven wat je nergens anders ziet, of wat bijvoorbeeld ouder is dan waar ook in Nederland. En dat is veel meer dan u denkt. De verhalen worden thematisch en chronologisch verteld aan de hand van vele unieke objecten, die afkomstig zijn uit de museale collectie en de depots van de Archeologische dienst en het Regionaal Archief Zutphen.

Uw rondgang start in de kelder waar het Verhaal van Zutphen begint met bijzondere archeologische vondsten. Spectaculair hoogtepunt: de restanten van de grote Vikingaanval op Zutphen uit 882.

Na deze desastreuze aanval besloot Zutphen zich te gaan verdedigen door middel van een ringwalburg. Daarmee was de geboorte van een nieuwe en belangrijke stad een feit. Ook ontstond het Graafschap Zutphen, wat met een keur aan objecten uit de collectie van museum en archief wordt verbeeld.

Op de begane grond ervaart u de ontwikkeling van de stad. Al rond 1195 verkrijgt Zutphen stadsrechten en de aansluiting bij het Hanzeverbond in de dertiende en veertiende eeuw leidt tot grote economische bloei. In de zestiende eeuw verandert het uiterlijk van de stad ingrijpend: Zutphen wordt een strategisch gelegen vestingstad en een adellijke residentie met alle pracht en praal die daarbij hoort. Het aangezicht verandert opnieuw sterk als in de late negentiende eeuw de vesting wordt ontmanteld en de stad opnieuw kan uitbreiden. De twintigste eeuw brengt welvaart en groei, ondanks dat Zutphen zwaar getroffen wordt in de Tweede Wereldoorlog.

Door de eeuwen heen heeft Zutphen zich een stad getoond waarvan de invloed groter is dan haar formaat zou doen vermoeden. Mensen van allerlei gezindten en pluimages maakten en maken Zutphen tot wat het nu is: een bijzondere en levendige stad waar heden, verleden en toekomst elkaar vinden.